Академія боротьби Прикарпаття – новий етап формування легендарної української школи з вільної боротьби

11 лютого в Прикарпатському університеті відбулася прес-конференція за підсумками першого року  діяльності Академії вільної боротьби Прикарпаття імені Василя Федоришина та обговорення планів на майбутнє. Нагадаємо, що Академія створена на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Нині її вихованцями є 20 спортсменів з числа студентів та випускників ПНУ. 

На зустрічі з журналістами були перший віце-президент Асоціації вільної боротьби України, президент обласної Федерації вільної боротьби, народний депутат України Едуард Прощук,  ректор Прикарпатського університету, голова Ради спортивної студентської спілки в області Ігор Цепенда,  головний тренер Академії, заслужений тренер України Іван Курилюк, президент Академії боротьби Прикарпаття, декан факультету фізичного виховання і спорту Прикарпатського університету Ярослав Яців і звичайно ж, наші чемпіони – студенти-спортсмени Прикарпатського університету.    

Розпочинаючи роботу прес-конференції перший віце-президент Асоціації вільної боротьби України Едуард Прощук, передусім привітав студентів-спортсменів з блискучою перемогою на чемпіонаті України з вільної боротьби серед чоловіків, який відбувся нещодавно в Харкові. Чемпіонами України стали вихованці Академії – Андрій Джелеп, Ігор Никифорук (золоті медалі), Іван Білейчук та Валентин Блясецький (срібні медалі), Ярослав Гурський (бронзова медаль). Крім вихованців Академії золото чемпіонату також здобув вихованець Калуської спортивної школи Андрій Свирид.  

«Вперше за довгу історію дорослого чемпіонату України спортсмени Івано-Франківщини здобули такий успіх. Це добрий початок олімпійського руху. Вже зараз можу сказати, що серед десятьох спортсменів, які будуть представляти Україну на чемпіонаті Європи, буде троє вихованці прикарпатської школи боротьби. За цей короткий період часу, за рік існування Академії, завдяки сприянню Прикарпатського університету, особисто ректора Ігоря Цепенди, нам вдалося створити для спортсменів добрий тренувальний майданчик з відповідними умовами та матеріально-технічною базою», – зазначив Едуард Прощук.

Ректор університету Ігор Цепенда в ході прес-конференції підкреслив, що саме правильно вироблена стратегія і концепція щодо підготовки потужної тренувальної бази сприяли створенню сучасної, добре продуманої, системи тренувань і системи умов, які мають мати наші спортсмени. Ігор Євгенович висловив вдячність  першому віце-президенту Асоціації вільної боротьби України, президенту обласної Федерації вільної боротьби, народному депутату України Едуарду Прощуку за надану університетові допомогу та підтримку в проведенні реконструкції спортзалу та створенні нового сучасного тренувального  комплексу за міжнародними стандартами, де займаються вихованці Академії.  

«Перемога наших студентів-спортсменів, вихованців Академії на чемпіонаті України – це велика подія. Можна сказати, що вона очікувана. Академія боротьби Прикарпаття – це новий етап легендарної Джурівської спортивної школи. Радію, що цей новий етап розпочався з перемог. Це титанічна праця великої групи людей, які зробили цей успіхів. Хотіб би подякувати в першу чергу головному тренеру Івану Васильовичу Курилюку. Те що він робить – це неоціненна праця в розумінні формування української школи боротьби. Це той етап коли ми стаємо свідками дійсно величі української вільної боротьби. І я переконаний, що може за декілька десятиліть Прикарпаття буде мати призерів і чемпіонів олімпійських ігор», – зазначив під час прес-конференції ректор Ігор Цепенда.

«На цю велику нашу перемогу на чемпіонаті України працювала велика команда. Ми маємо багато планів, поставлених завдань і сподіваємося своєю працею їх реалізувати. Розуміємо те, що є успіхи, але є і невдачі. Загалом, успіхи і невдачі є складовими одного великого процесу – спорт», – зауважив головний тренер Академії Іван Курилюк.

Під час пресконференції своїми враженнями про чемпіонат України поділилися і самі студенти-спортсмени. 

«Чергова перемога звичайно втішає і додає мені ще більше впевненості. Адже боротьбою займаюся з 6-ти річного віку. Люблю цей вид спорту. Щоразу на змаганнях, особисто мене, мотивує підтримка залу, тому хочеться, щоб завершився карантин і наші сутички проходили під гул вболівальників та глядачів. В подальшому прагну до нових перемог і буду над цим наполегливо працювати, адже нічого не дається легко, особливо в спорті», – розповів срібний призер чемпіонату України Валентин Блясецький.

«Я перейшов у нову для себе категорію, олімпійську категорію – 65 кг.  На цьому чемпіонаті провів 6 сутичок.Було непросто боротися, адже випало боротися зі спортсменом, який є лідером в цій категорії. Звичайно, що результат міг бути кращим. Потрібно далі працювати, досягати нових перемог, щоб потрапити на ліцензійні турніри, на олімпійські ігри», – зазначив срібний призер чемпіонату України Іван Білейчук.  

На завершення прес-конференція перший віце-президент Асоціації вільної боротьби України Едуард Прощук розповів, що 26-28 лютого в Палаці спорту України відбудеться традиційний міжнародний турнір з вільної боротьби, на якому будуть представлені спортсмени з понад 30-ти країн світу і серед них студенти Прикарпатського університету – вихованці Академії боротьби .

  • Пресконференція
  • Пресконференція
  • Пресконференція
  • Пресконференція
  • Пресконференція
  • Пресконференція
  • Пресконференція
  • Пресконференція
  • Пресконференція