Молода науковець-біохімік Надія Мосійчук взяла участь у міжнародних дослідженнях

Молода науковець кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук нашого університету, кандидат біологічних наук Надія Мосійчук взяла участь у міжнародних дослідженнях. Наукові експерименти проходили на базі  лабораторії відділу функціональної зоології Лундського університету (м.Лунд, Швеція). Кураторами наукового дослідження були професор Лундського університету Stefan Pierzynowski та Danica Grujic, працівник фармацевтичної компанії (м. Ньютон, США).

Надія Мосійчук розповіла, що досліджували препарати для профілактики та лікування подагри. Наукові експерименти проводилися на трансгенних мишах, дефектних за ферментом уриказою. Уриказа – це фермент, який здатний розкладати сечову кислоту до більш простих сполук. Фахівці зазначають, що саме надлишковий вміст сечової кислоти в крові (гіперурикемія) людини призводить до відкладання в тканинах кристалічних солей цієї сполуки та розвитку такого захворювання як подагра.

Надія Мосійчук зазначила, що проведені дослідження дали певні результати, які будуть враховані при розробці ліків у хворих з хронічною нирковою недостатністю.

Нагадаємо, молода науковець-біохімік Надія Мосійчук вже не вперше бере участь в міжнародних дослідженнях. Вона нещодавно у рамках програми Visby (Swedish Institure’s Baltic Sea Region Exchange Program) працювала в Інституті фізіології та харчування тварин ім. Кєлановського (м. Яблонна, Республіка Польща) над розробкою харчування для передчасно народжених немовлят.