Завдяки фахівцям Центру «PNU EcoSystem» понад три сотні педагогів Калуської ТГ підвищили кваліфікацію

Команда Центру інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» Прикарпатського університету організувала та провела 25-29 жовтня курси підвищення кваліфікації для педагогічних працівників на базі Калуських ліцеїв №2 та №10 Івано-Франківської області, які забезпечують навчання учнів 5-11(12) класів у закладах загальної середньої освіти відповідно до нових методик згідно з Концепцією «Нова українська школа» за відповідними напрямами на тему – «Цифрові технології в освітньому процесі НУШ» (в обсязі 30 акад. год (1,0 кредит ЄКТС)).

Зазначимо, що нещодавно підписано договори про співпрацю між керівництвом Прикарпатського університету та керівниками закладів загальної середньої освіти Калуської ТГ, відповідно до яких до курсів було залучено 354 учителі.

У межах програми курсів педагоги працювали у 15-ти локаціях за фаховим спрямуванням: математика, STEM-освіта та інтегровані курси; біологія, екологія, основи здоров’я і природничі науки; географія, природничі науки; інформатика, інформаційні технології та робототехніка; фізика та астрономія; історія України, всесвітня історія, етика та правознавство; українська мова та література; зарубіжна література та інтегровані курси; іноземні мови та ін.

Фахівці Центру «PNU EcoSystem», зауважує професорка Олена Будник, активно працювали з учителями 5-11(12) класів над удосконаленням інформаційно-комунікаційної, цифрової, інклюзивної та мовленнєвої компетентностей щодо: використання цифрових інструментів в організації освітнього процесу; застосовування онлайн-сервісів для формувального та підсумкового оцінювання результатів навчання; розвитку навичок упровадження медіаосвітніх технологій та забезпечення зворотного зв’язку в умовах дистанційного/змішаного навчання здобувачів освіти; забезпечення додаткової підтримки в освітньому процесі дітей з особливими освітніми потребами з допомогою ІКТ; розвитку soft skills у професійній діяльності тощо.

Зокрема, у контексті реалізації  програми курсів учасники поглибили свої знання про особливості інтеґрації в освітньому процесі НУШ, обговорили проблеми викладання інтегрованих курсів у межах мовно-літературної галузі та STEAM-предметів (професорка Тетяна Качак).

Обов’язковий елемент кожного заняття – практична робота вчителів щодо використання освітніх цифрових сервісів (LearningApp, Kahoot, Padlet та ін.), розвиток умінь створювати власні медіапродукти й використовувати їх у викладанні конкретного навчального предмета (доцентки Тетяна Близнюк і Катерина Фомін). Питання запобігання кібербулінгу сприяли розвиткові медійно-інформаційної грамотності вчителів, критичного мислення задля протидії маніпуляцій і фейків, дотримання правил інформаційної гігієни у сучасному інформаційному просторі (професорка Інна Червінська).

Учителі також активно працювали з навчальними матеріалами й мобільними додатками доповненої реальності, які можна використовувати на уроках фізики, хімії, біології, астрономії, природознавства та інформатики (доцентка Лілія Мідак); ознайомилися з платформою Wizer.me, яка входить в десятку кращих ресурсів для онлайн та офлайн навчання (доцентка Вікторія Гнєзділова); навчилися створювати інтерактивні робочі аркуші з використанням будь-яких джерел інформації (паперових чи електронних). Старший викладач Михайло Котик представив педагогам основні принципи використання SMART-обладнання, їх різновиди й технічні можливості, а також платформи, сервіси та програмне забезпечення для створення інтерактивного уроку. Професорка Світлана Чупахіна залучила слухачів до обговорення актуальних проблем інклюзивного навчання в закладах загальної середньої освіти та ознайомила із застосунками, які доцільно використовувати у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами, зокрема з Purposegames, що дозволяє створювати дидактичні ігри для закріплення вивченого з різних навчальних предметів.

Як зауважили керівники Калуських ліцеїв №№ 10, 2 – Тетяна Федорів і Наталія Овсеєнко, представлений у програмі курсів матеріал є особливо актуальний у сучасних умовах дистанційного та змішаного навчання, адже вчителі у режимі офлайн навчилися працювати з конкретними цифровими ресурсами та інструментами для роботи з учнями, налагодження з ними зворотного зв’язку та мотивації до пізнання нового знання.

Після завершення курсів відбулося підведення підсумків за участі міського голови Калуша Андрія Найди, начальниці Управління освіти Калуської міської ради Ірини Люклян, керівників закладів загальної середньої освіти. Присутні відзначили важливість проведення для педагогів курсів підвищення кваліфікації в контексті впровадження реформи Нової української школи. Усі учасники курсів отримали свідоцтва про підвищення кваліфікації (30 акад. год). Керівниця Центру «PNU EcoSystem», професорка Олена Будник подякувала представникам місцевої влади за плідну співпрацю та колегам-педагогам за активну участь у проходженні курсів. Зазначимо, що навчання вчителів Калуської ОТГ проходило за кошти державної субвенції. 

  • Курси підвищення кваліфікації педагогів Калуської ТГ