Книга асистента Богдана Паски увійшла до переліку найкращих за версією Українського ПЕН

Книга «Судовий процес Валентина Мороза: розсекречені матеріали», упорядником якої виступив кандидат історичних наук, асистент кафедри історії України і методики викладання історії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Богдан Паска, увійшла до списку найкращих українських книг 2021 року  за версією ПЕН. Цьогоріч до переліку відзначених  увійшло 173  видання. Про це йдеться на офіційній сторінці сайту Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу. 

Зазначимо, що книга «Судовий процес Валентина Мороза: розсекречені матеріали» раніше здобула перемогу на мистецькому конкурсі Міністерства культури та інформаційної політики України «Книжкові проєкти до 30-ї річниці Незалежності України». 23 грудня 2021 року відбулася презентація видання у стінах Прикарпатського національного університету. У книзі вперше опубліковано раніше засекречені матеріали з колишнього архіву КДБ УРСР, які стосуються кримінальної справи проти Валентина Мороза (1936–2019) – одного з лідерів українського дисидентства, яскравого історика й публіциста, викладача Івано-Франківського педінституту імені Василя Стефаника (нині – Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника), справжнього символу національного руху 1970-х рр. У центрі уваги видання – судовий процес над Валентином Морозом 1970 р. у місті Івано-Франківську. Ця розправа над дисидентом була однією з найбільш важливих подій, пов’язаних з українським національним рухом 1950–1980-х рр. на Прикарпатті. 

Зауважимо, що свого часу український дисидент, історик та публіцист Валентин Мороз був членом Англійського центру Міжнародного ПЕН-клубу.

Довідково: Український ПЕН (англ. PEN Ukraine) — українська громадська організація, створена з метою захисту свободи слова та прав авторів, сприяння розвитку літератури та міжнародному культурному співробітництву. Входить до мережі національних центрів Міжнародного ПЕН. Уже четвертий рік поспіль в останні дні грудня члени Українського центру ПЕН укладають список з найкращими вітчизняними виданнями, що вийшли протягом року, з метою нагадати про найважливіші книжки, презентовані українськими видавництвами, зробити зріз для професійної аудиторії, щоби побачити головні теми і тенденції, але насамперед – поділитися з найбільшими читацькими відкриттями авторів ПЕН. Традиційно виокремлено прозові та поетичні новинки, переклади, нон-фікшн, твори для дітей, мистецькі видання і гуманітаристику.