Виставка творів сакрального мистецтва «З надією у серці» в університеті

6 квітня в галереї Навчально-наукового центру образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулося відкриття виставки студентських творчих робіт присвяченої світлому Воскресінню Христовому. На ній представлені творчі роботи студентів, виконані в різних техніках іконопису.

Побачити виставку та ознайомитися з творчими роботами студентів прийшли ректор університету Ігор Цепенда, проректори, викладачі, студенти та поціновувачі сакрального мистецтва.

«Символічно, що виставка творів сакрального мистецтва «З надією у серці» проходить напередодні Великодніх свят та у час війни. Оглядаючи роботи, хочу сказати, що ми маємо надзвичайну нагоду заглибитися в сакральне мистецтво наших студентів, адже іконопис – це особливий розділ живопису, який вимагає не тільки професійної техніки виконання, а й глибини відчуття того, що ви хочете донести. Велика вдячність за чудові твори, які мають неабиякий зміст та високу духовність! Переконаний, що це початок великих мистецьких проєктів студентів та їх викладачів», – підкреслив у вітальному слові ректор ПНУ Ігор Цепенда.

Значну частину експозиції виставки складають ікони написані на дошці покритій левкасом та в техніці живопису на склі.

Попри характерну для іконопису канонічність, студенти у вирішенні своїх робіт творчо інтерпретують сакральну тематику, поєднуючи сучасну стилістику із глибоким розумінням іконографії і духовного змісту ікони.

В рамках відкриття виставки відбулася гостьова лекція на тему «Друга київська школа іконопису та її розвиток у Галицько-Волинському князівстві» кандидата мистецтвознавства, співголова іконописної майстерні «Аліпій» (м. Львів) Андрія Комарницького.

«Чудово, що у Франківську розвивається іконопис, адже з цього розпочинається побудова храму сакрального мистецтва по всій Україні. У творах присутні різні техніки, стилі та спостерігаються дуже цікаві деталі, які справляють неймовірне враження. Дякую за нагоду виступити на такій важливій імпрезії, бажаю натхнення та Божої допомоги у подальших творіннях!», – зазначив кандидат мистецтвознавства, співголова іконописної майстерні «Аліпій» Андрій Комарницький.