Прикарпатський університет став переможцем конкурсу та головним бенефіціаром проекту міжнародної Програми транскордонного співробітництва

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника  став переможцем другого конкурсу проектів в рамках престижної міжнародної Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 за тематичною ціллю «Спадщина» (пріоритет: «Популяризація місцевої культури та історії») та головним бенефіціаром проекту «Ворота в Центральні Горгани”: міжкультурний діалог на польсько-українському Прикордонні». Партнерами університету в проекті є Вища державна професійна школа в м.Хелм (Республіка Польща) та Брошнів-Осадська ОТГ Рожнятівського району.
Загальний бюджет проекту складає 55 688 євро.

Проект «Ворота в Центральні Горгани”: міжкультурний діалог на польсько-українському Прикордонні» увійшов до першої двадцятки переможців Програми із 74-х відібраних проектів конкурсного відбору, та є одним з 4 проектів, що за підсумками цього конкурсу впроваджуватиметься на території Івано-Франківської області.

“Проект є складовою стратегічної візії вищого навчального закладу, котра полягає у впливі  університету на розвиток регіону, його ролі як  сучасного осередку освіти та науки  міжнародного рівня на території Прикарпаття”, – зазначив ректор Ігор Цепенда. 

Підготувала проект директор Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Ольга Максимович спільно з ТОВ «Науковий парк» Прикарпатського університету,  представниками Брошнів-Осадської громади та науковцями університетів України та Польщі.

“Основною метою проекту є популяризація історико-культурної спадщини бойківського регіону польсько-українського прикордоння шляхом посилення міжкультурних зв’язків, реалізації спільних планів збереження та підвищення туристичної привабливості регіону”, – розповіла авторка проекту Ольга Максимович.

За її словами,  у рамках проекту будуть зареєстровані об’єкти історико-культурної спадщини на території громади. Також, планом реалізації проекту передбачено транскордонні заходи за участю науковців, представників влади, стейкхолдерів туристичної індустрії та міжнародних експертів, промоцію історико-культурної спадщини громади, соціологічні та етнографічні дослідження, біографічні інтерв’ю, тренінги, розробка маркетингових інструментів просування туристичних пропозицій громади на ринку туристичних послуг в Україні та за її межами.

Заходи проекту передбачають проведення низки тренінгів, обмінних візитів та  ініціатив транскордонного партнерства і співробітництва,  в тому числі й підготовку сертифікованих екскурсоводів,  міжнародних публікацій за підсумками реалізації проекту. На базі Креховицької гімназії Брошнів-Осадської ОТГ заплановано створити осередок з вивчення історії краю. За результатами проекту буде розроблено туристичний продукт, який передбачено включити в туристичні маршрути Прикарпаття.