В університеті відбувся круглий стіл з питань профорієнтаційної роботи

11 червня в Центрі змін Прикарпатського університету відбувся круглий стіл «Профорієнтаційна робота як науково-практична система підготовки особистості до свідомого вибору професії». У засіданні взяли участь представники структурних підрозділів університету, представники коледжів, керівники і педагоги шкіл, гімназій, ліцеїв міста й області.  У режимі онлайн до заходу долучилися завідувачі кафедр та викладачі низки вітчизняних закладів вищої освіти. Модератором круглого столу виступила завідувач кафедри педагогіки початкової освіти Педагогічного факультету нашого університету Марія Оліяр.

Відкриваючи захід, проректор з науково-педагогічної роботи Сергій Шарин наголосив на актуальності питання професійної  орієнтації дітей та молоді не лише для навчальних закладів різних типів, але й на загальнодержавному рівні.

Учасники круглого столу розглянули низку важливих питань щодо  організаційних засад профорієнтаційної роботи в закладах вищої освіти,  сучасних форм і методів організації та проведення профорієнтаційної роботи з майбутніми абітурієнтами,  шляхів  інтеграції профорієнтаційної роботи школи та закладів вищої освіти,  виявлення і підтримки обдарованої молоді, стимулювання її до творчого  вдосконалення та самовдосконалення в стінах університету,  діагностики професійної спрямованості учнівської молоді.

Результатом активних дискусій науковців та освітян стало прийняття рекомендацій круглого столу щодо зміни формату професійної орієнтації молоді. У рекомендаціях зазначено, що необхідний системний відкритий діалог з цих питань, а також  координація дій різних гілок влади, структур освіти і науки, соціальних служб для молоді, підприємств і громадських організацій. Як зазначили учасники заходу, потрібне формування в молодих людей уявлення про сучасний ринок праці та специфіку майбутнього фаху.

На завершення круглого столу його учасники  завітали на  заняття в «Університет обдарованої дитини», який  діє при  Науковому парку Прикарпатського університету. Зокрема, відвідали  школу танцю (магістрант Вікторія Римик), ІТ-школу (кандидат технічних наук, доцент Олеся Власій), школу “Умілі ручки” (кандидат педагогічних наук, доцент Оксана Цюняк, магістрант Ольга Коваль).