Міжнародна англомовна конференція для молодих науковців

Англомовна міжнародна конференція для молодих науковців “Energy Factor in Contemporary International Relations” відбулася нещодавно в університеті. Організаторами заходу виступили кафедра міжнародних відносин Факультету історії,політології і міжнародних відносин нашого університету, Науковий інформаційно-аналітичний центр НАТО, Профком студентів університету. Співорганізатори – Вроцлавський університет (Республіка Польща), Університет Матея Бела (Словацька Республіка).

В ході конференції виступили ряд науковців. Зокрема. доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Львівського національного університету імені Івана Франка Наталія Шаленна зосередила увагу на турецько-російському співробітництві в енергетичній сфері. Працівник Інституту міжнародних відноси Вроцлавського університету Марцін Кочан виступив із доповіддю про важливість кам’яного вугілля для енергетичного сектору Республіки Польща. Науковець, зокрема, звернув увагу на суттєве зростання цін на електроенергію в Польщі у 2018 та 2019 роках. Своєю чергою доктор Кочан охарактеризував ключові засади польської енергетичної політики до 2040 року.

Аспірант кафедри фізики і хімії твердого тіла нашого  університету Жанна Запухляк під час виступу звернула увагу на аналізі питань, пов’язаних із відновлювальними джерелами енергії. Вона наголосила, що ринок відновлюваної енергетики в Україні є економічно привабливим і перспективним завдяки кліматичному розташуванню. На думку молодої науковці варто звернути увагу на перетворення сонячної енергії з використанням тонкоплівкових напівпровідникових технологій для створення гнучких сонячних елементів, що дозволить Україні бути енергетично незалежною від політичних впливів з боку сусідніх держав.

У продовження цієї теми студент ІІІ курсу спеціальності “Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії” Олексій Чернецький наголосив, що беручи до уваги різноманітні фактори, кожна держава повинна розробити свій власний план по встановленню нових енергетичних систем таких як: сонячна, вітряна, або гідроенергетична. Він також запропонував присутнім своє бачення плану розвитку відновлюваної енергетики України до 2050 року.

Активну участь в обговоренні доповідей взяли Орест Бойчук, Надія Гергало-Домбек, Ігор Гурак, Максим Корчинський, Христина Магас, Віра Шатурма та інші.