Доцент університету Андрій Заморока – серед авторів Червоної книги Івано-Франківщини

Нещодавно в Івано-Франківській обласній державній адміністрації презентували науково-популярне видання «Червона книга Івано-Франківщини. Тваринний світ». 

Автором нарисів видання виступив доцент кафедри біології та екології факультету природничих наук Прикарпатського національного університету  Андрій Заморока. До переліків енциклопедичного видання  внесено 313 видів тварин, більшість з яких перебуває на межі зникнення: 137 безхребетних та 176 хребетних. 211 видів тварин внесені до національного переліку – Червоної книги України. 102 – до регіонально рідкісних видів тварин. Видові нариси включають систематичне становисько виду, регіональні, національні та міжнародні охоронні категорії. Окрім того, наведені детальні відомості про загальний ареал та кадастр знахідок у Івано-Франківській області, типові біотопи. У Червоній книзі вказані особливості біології та екології кожного з видів, перелік загроз та заходи охорони.

Під час презентації заступник голови Івано-Франківської ОДА Василь Івасик подякував усім науковцям, які працювали над створенням книги, та зазначив, що мета цього видання – популяризація інформації про  представників тваринного світу, які підлягають охороні.

«Збереження і раціональне використання природних багатств  нашого краю є одним із найбільш важливих завдань, виконання якого вимагає злагодженої роботи органів влади, науковців і небайдужих громадян»,- наголосив Василь Івасик.

Енциклопедичне видання було надруковане за сприяння обласної державної адміністрації, обласної ради, Бовшівської сільської ради, ТзОВ «ДТЕК», Галицького національного природного парку та ГО «Еко-Галич».  

Ініціатори науково-популярного видання повідомили, що 350 примірників книги буде передано в школи Івано-Франківщини, решта тиражу буде розповсюджено серед студентів, науковців, працівників лісового господарства, об’єктів природно-заповідного фонду області, екологів і краєзнавців.