Цифрові технології – на користь методик

Прикарпатський національний університет продовжує активно співпрацювати з освітянами області.

Сьогодні, 4 жовтня 2021 року, керівники чотирьох найбільших ліцеїв Калуської ОТГ, очільниця управління освіти Калуської міської ради та ректор ПНУ підписали угоду про співпрацю.

Під час зустрічі з нагоди підписання документу про співпрацю йшлося про необхідність використання сучасних цифрових та IT технологій для вироблення нових методик роботи.

Кілька років тому Прикарпатський університет виграв великий проєкт, який стосується інновацій у вищій школі, педагогічній освіті. За цей час, – наголосив ректор університету, – була зроблена дуже добра лабораторія, яка дозволяє зрозуміти, в якому напрямку потрібно йти в рамках програми політики НУШ, крім того, ПНУ має добрих тренерів.

«Ми усвідомлюємо свою відповідальність, оскільки ми пам’ятаємо нашу історію як педінституту, не цураємося того, що зроблено було за ті десятки років, хоча сьогодні ПНУ є класичним університетом. Ми маємо потужну методичну базу. Наш Центр інноваційних освітніх технологій в рамках проекту MoPED відпрацював достатньо цікаві методики, опрацював цікаві курси для наших студентів, фактично зробивши для них добрий полігон. Студенти приходять у школу і вже розуміють, як працювати. У нас є також дуже цікаві смарт-підручники з хімії, яким аналогів в Україні немає», – зазначив Ігор Цепенда.

На черзі, додав ректор ПНУ, відкриття нових майданчиків – таких, як Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» та Міжнародний центр зустрічей студентської молоді України та Республіки Польща в Микуличині. Тому, вважає керівник університету, об’єднання методичних зусиль науковців ПНУ із провідними закладами середньої освіти області може дати результати, корисні для обох сторін. Адже університет завжди готовий слухати інші думки та поради в ході оцінки роботи студентів ПНУ, що дасть можливість разом коригувати навчальні плани, навчальний процес, практичну роботу, особливо в контексті розвитку дуальної освіти, – переконані в Прикарпатському університеті.

Зі свого боку освітяни Калуської ОТГ зазначають, що сьогодні, в епоху цифрових та IT технологій, навчальні заклади середньої ланки поступово поповнюються відповідною технікою, однак виникає проблема у бракові фахової підготовки людей, які б з тією технікою могли працювати, – зазначає директорка Калуського ліцею №10 Тетяна Федорів. 

«Цього року ми запросили Інститут післядипломної освіти ПНУ і Центр інноваційних освітніх технологій MoPED, і вони гарно анонсували нам курси підвищення кваліфікації. Педагоги прагнуть живого спілкування. Дистанційні курси трохи не той ефект мають. Цифрові технології і цифрова грамотність вчителя важлива. Саме тому ми звернулися з проханням у стислі терміни плідно попрацювати спільно, аби підтягнути цифрову грамотність вчителів».

Сьогодні викладацький склад освітньої галузі Калуської ОТГ дуже потужний, говорить очільниця управління освіти Калуської міської ради Ірина Люклян. У закладах освіти Калуської ОТГ працюють п’ять кандидатів наук, а рівень підготовки учнів за результатами ЗНО один із вищих в області.

«Ми хочемо щось нового почерпнути, і співпраця з ПНУ нам може це дати. Я випускниця цього університету і хочу відзначити великий поступ Прикарпатського університету в плані цифрових і IT технологій».

Нагадаємо, ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда входить до складу Консультативної ради з питань сприяння розвитку системи загальної середньої освіти при Президентові України, що дає змогу максимально використовувати можливості, які мають освітяни, зокрема і в контексті перекваліфікації вчителів.

Угоду про співпрацю з ПНУ підписали сьогодні керівники ліцеїв №№ 3, 2, 10, ліцею імені Дмитра Бахматюка та управління освіти Калуської міської ради.