Брейн-ринг «Права людини» для школярів закладів загальної середньої освіти

7 грудня 2022р. у Навчально-науковому юридичному інституті  Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбувся VII Брейн-ринг «Права людини» для учнів 9-11 класів закладів загальної середньої освіти з метою  популяризації правової освіти серед школярів і  залучення на навчання у ННЮІ обдарованих учнів.

Брейн-ринг був проведений з нагоди 74 річниці прийняття Загальної Декларації прав людини, яке людство святкуватиме 10 грудня. Це не просто чергова річниця, а нагода вкотре віддати шану значенню цього акту для становлення та розвитку нового міжнародного правопорядку, який мав би на майбутнє унеможливити події, які мали місце під час Другої світової війти.

Проте, війна постукала у домівки кожної української родини 24 лютого і змінила життя всіх українців. Проводячи цей захід у складних воєнних умовах як організатори, так і учасники показали, що кожен на своєму місці, належно виконуючи свою роботу, наближають перемогу України!

VII  Брейн-ринг «Права людини» відбувся у форматі онлайн  на платформі Cisco Webex Meetings. У змаганні виявили бажання взяти участь 16 команд з різних куточків Івано-Франківської області, а фактично змагалися 15.

Питання  Брейн-рингу були складені  на основі: Конституції України, Загальної декларації прав людини, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Конвенції ООН «Про права дитини».
До учасників з вітальним словом звернувся директор Навчально-наукового юридичного інституту, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, професор кафедри політики у сфері боротьби із злочинністю Юрій Іванович Микитин. Він привітав всіх учасників, які вже є переможцями, тому що незважаючи на воєнний стан, труднощі із зв’язком, знайшли час, можливість, а основне бажання взяти участь у Брейн-ринзі і запросив на навчання в інститут. Потім Юрій Іванович передав слово Володимиру Дмитровичу Ковальчуку, який наголосив на важливості безоплатної правової допомоги в умовах воєнного стану і на можливості неповнолітніх, внутрішньо переміщених осіб отримати цю допомогу безкоштовно.

Студент магістратури другого року навчання ННЮІ, Антон Валерійович Купріянчук, звернувся до учасників VII Брейн-рингу не тільки як випускник, але як учасник першого Брейн-рингу, який відбувся теж 7 грудня, але 6 років тому. Участь у Брейн-ринзі допомогла йому, випускнику Угринівського ліцею, зробити вибір спеціальності і майбутнього закладу навчання. Антон прийшов до висновку, що він не помилився у власному
виборі і вже за місяць завершує навчання у магістратурі ННЮІ. Зроблений фотоколаж допоміг присутнім побачити поступ Антона від випускника Угринівського ліцею до випускника ННЮІ.

Головою журі був Ігор Васильович Козич, доктор юридичних наук, доцент, завідувач кафедри  політики у сфері боротьби зі злочинністю та кримінального права Навчально-наукового юридичного інституту.

Співголова журі Володимир Дмитрович Ковальчук, Заслужений юрист України, Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області.

Члени журі:
Руда Леся Степанівна, консультант з громадянської та історичної галузі Центру професійного розвитку педагогічних працівників Івано-Франківської місткої ради; Купріянчук Антон Валерійович, студент магістратури другого року навчання.
Потім відбулося знайомство команд шляхом представлення, в основному через презентації  і розпочалася основна частина  змагань  – відповіді на запитання.
Було запропоновано 25 запитань, які демонструвалися на екрані і після командного обговорення капітан повинен був надіслати відповідь не пізніше 40 секунд.

За результатами надісланих відповідей команди показали такі результати:

1 місце: «Магістри юстиції II» Івано-Франківського фізико-технічного ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради; 2 місце: «Магістри юстиції I» Івано-Франківського фізико-технічного ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради; «Борці за справедливість» Гутівського ліцею Івано-Франківського району; «Ліцейські Ейнштейни» Надвірнянського ліцею «Престиж» Надвірнянської міської ради. 3 місце:  «Паритет» ліцею № 23 ім. Романа Гурика Івано-Франківської міської ради; «Супергерої» Тлумацького Ліцею №2 м.Тлумач; «Lex» Галицького ліцею «Академічний» Галицької міської ради.

Учасники: «Діти Конституції» Яремчанського ліцею №2, м. Яремче, Надвірнянського району; «Докази в оригіналі» Болехівського Ліцею №1 «Академічний» Калуського району, міста Болехів; «Захисники
Феміди» Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради;  «Ліцеїсти в законі» ліцею імені Івана Пулюя Івано-Франківської міської ради; «НЕСКОРЕНІ» Шешорської гімназії імені В’ячеслава Чорновала Косівської міської ради, Косівського району; «Носії закону» Івано-Франківського фахового коледжу, юридичного відділення; «Феміда» Ямницького ліцею Ямницької сільської ради Івано-Франківського району; «Четвірка незламних» Ліцею №11 Івано-Франківської місткої ради.

Нагородження команд відбудеться 19 грудня 2023 р. з 13.00 в актовій залі Навчально-наукового юридичного інституту. Після нагородження команди матимуть можливість відвідати музей інституту, зал судового засідання та юридичну клініку.