Арттерапія допоможе медикам під час війни

Фахівці факультету психології Прикарпатського національного університету планують організувати групи психологічної підтримки для медичних працівників з метою попередження професійного вигорання під час війни.

Про це йшлося на панельній дискусії «Непроста розмова: ментальне здоров’я під час війни», яка відбулася на базі інноваційного центру Промприлад. Реновація в Івано-Франківську за участі доцента кафедри соціальної психології Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Галини Федоришин, генерального директора та художнього керівника Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка Ростислава Держипільського, співзасновника нейрологічного стартапу “Anima” Романа Гавриша та завідувача кафедри психіатрії Івано-Франківського медичного університету Михайла Пустовойта. Модерувала дискусію комунікаційниця, керівниця пресслужби Обласної клінічної лікарні Надія Шегда.

Дискусія реалізована БО “БФ “Тепле Місто” у рамках грантової програми від Міжнародний фонд “Відродження”.

Спікери в ході дискусії розповідали про досвід арттерапевтичних проєктів, які не допускають повного професійного вигорання медиків, нейрологічні стартапи, реабілітацію військових, а також збереження психіки серед мирного населення.

Також відповіли на запитання гостей заходу. Зокрема, спілкувалися про психологічну підтримку медичних працівників, чи на часі комедійне мистецтво, про в’єтнамський симптом, реабілітацію військових, психологічну допомогу людям, які вимушено покинули свої домівки й проживають в Івано-Франківській територіальній громаді.

Мета участі університету у такій панельній дискусії – це можливість налагодити співпрацю з фахівцями у сфері збереження психічного здоров’я задля розширення можливостей проведення ранньої діагностики небезпечних станів психіки з використанням методу eye-tracking, або аналізу руху ока, та створення проєктів надання психологічної допомоги із залученням діячів мистецтва та арттартерапевтів.

Учасники панелі обговорили сутність генераційної травми, принципи роботи інноваційного нейрологічного стартапу та цінність арттерапії, зокрема й театрального мистецтва.