В Прикарпатському університеті відзначають 1125-річчя першої писемної згадки про Галич

Сьогодні у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника розпочала роботу дводенна Всеукраїнська ювілейна наукова конференція «Галич і Галицька земля», яка присвячена 1125-річчю першої писемної згадки про Галич. Організаторами заходу виступили Національний заповідник «Давній Галич» спільно з Прикарпатським національним університетом.

До участі приєдналися проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ Сергій Шарин, декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Микола Кугутяк, генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Олійник, міський голова Галича Олег Кантор, заступник голови Івано-Франківської ОВА Богдан Футерко, а також науковці, освітяни, реставратори, краєзнавці, здобувачі та студентська молодь. Модерував захід завідувач кафедри політології, професор Василь Климончук.

Мета заходу — висвітлення важливості історії та сьогодення стольного міста Галича, Галицького та Галицько-Волинського князівств у процесах державотворення України.

Тож основні напрями роботи конференції присвячені питанням історико-культурної спадщини, історичній, археологічній, архітектурній, пам’яткоохоронній, мистецтвознавчій, музеєзнавчій, промоційній та туристичній складовим.

Перед початком конференції у виставковій залі Івано-Франківської обласної організації Національної спілки художників України присутні ознайомилися із виставкою «Давній Галич у творах митців Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника».

Проректор з науково-педагогічної роботи Прикарпатського університету Сергій Шарин привітав учасників конференції: «Зараз, ми як ніколи розуміємо, що нам потрібно піклуватися про нашу історію. Наш університет проводить наукові розробки та сприяє популяризації Галича, як славної древньої землі із багатим духовним корінням. Бажаю нам Перемоги з вірою у майбутнє!».

«Ми долучили до конференції науковців, які займаються даною проблематикою та які змогли відкрити нові факти, цікаві історії про нашу землю. Важливо, щоб Галич звучав у різних формах, оскільки він має велику історичну, культурну та духовну спадщини. Це древня столиця, яка має велике майбутнє», – зазначив модератор конференції, завідувач кафедри політології, професор Василь Климончук.

«14 – 15 вересня наші науковці представлятимуть свої доповіді, які розкривають різні періоди розвитку Галича. Це все для того, щоб популяризувати Галич та в цілому, нашу країну», – підкреслив генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Олійник.

Декан факультету історії, політології та міжнародних відносин, професор ПНУ Микола Кугутяк представив свою презентацію на тему: «Монастирі давнього Галича. Духовні обереги української нації».