Наукова стаття біохіміків ПНУ — на сторінках авторитетного EXCLI Journal!

Наукову статтю біохіміків Прикарпатського національного університету на чолі із провідним вченим України, біохіміком, доктором біологічних наук, професором, лауреатом премій «Scopus Awards Ukraine» та «Web of Science Award Ukraine», професором кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук Володимиром Лущаком “Risks of obesity and diabetes development in the population of the Ivano-Frankivsk region in Ukraine» опубліковано у журналі EXCLI Journal з імпакт-фактором 4,6.

Робота велась ученими у рамках спільного українсько-румунського проєкту “Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету – спільна румунсько-українська програма отримання та поширення знань про здоров’я (PrePOD)”.

“В самому проєкті публікація вихідно не передбачалась, результати виявились настільки цікавими, що ми вирішили ними поділитися з міжнародною науковою спільнотою. Накінець-то українці, а саме жителі нашої області, наближаються до “розвинених” країн за рівнем ожиріння та діабету. А з “приємних/неприємних” результатів виконання проєкту варто сказати, що понад пів-сотні наших жителів отримали перші дзвіночки стосовно ризику розвитку у них цукрового діабету чи вже й його наявності. А далі – освідомлений – значить озброєний – індивідуальна робота з сімейними лікарями чи ендокринологами”, – розповів вчений, професор Володимир Лущак.

Також він додав, що це перша робота кафедри, пов’язана з обстеженням людей. І вперше вдалося надрукувати статтю у журналі такого високого штибу.

Детальніше з рекомендаціями по здоровому стилю життя і раціональному харчуванню можна ознайомитися на Інтернет-сторінці проєкту http://www.prepod.org.ua/ 

https://www.excli.de/index.php/excli/article/view/6296