В університеті вшанували пам`ять академіка Володимира Грабовецького

«Це добра традиція, яка є в стінах нашого університету коли учні шанують своїх Вчителів. Історична школа урбаністики історичного краєзнавства, яка сформована професором Грабовецьким – це унікальна школа. Вона була взірцем не тільки , а й для багатьох регіонів України. Професор Грабовецький один із небагатьох українських істориків, які творили в період тоталітаризму, розумів, що потрібно формувати фундамент і треба йти до джерел. В першу чергу, пізнаючи ті місця, де ми народилися. І сформована ним ідея  дослідження міста, містечка, селища розпочала дуже цікаву традицію, зокрема, з точки зору досліджень історії України”, – зазначив ректор Ігор Цепенда під час відкриття конференції.

Заступник декана факультету історії, політології і міжнародних відносин Михайло Сигидин своєю чергою підкреслив неоціненний вклад професора Володимира Грабовецького у розвиток  історії, адже на рахунку вченого понад тисячі публікацій, близько півсотні монографій. “Академік Володимир Грабовецький досліджував теми, які не кожному під силу. Найголовніша – це історія козаччини, історія опришківського руху, це загальноукраїнська проблематика”, – наголосив Михайло Сигидин.

Нині працю вченого продовжують його учні. “Володимир Васильович Грабовецький був дуже доброзичливою людиною. Щедро ділився своїми виданнями, ідеями, здобутками і за це ми були йому вдячні”, – сказав доктор історичних наук Ігор Райківський.

У рамках програми конференції відбулося пленарне засідання та робота секцій, у ході яких виступило близько 30 учасників. Під час проведення заходу всі учасники мали нагоду переглянути виставку праць професора Володимира Грабовецького.