Науковці університету взяли участь у VI Міжнародній науковій конференції „Станиславів та Станиславівщина”

В Івано-Франківську розпочала роботу Міжнародна наукова конференція «Станіславів та Станіславівщина в українському та польському історичному просторі». Це вже шоста конференція, на якій науковці України та Польщі презентують свої дослідження з історії Івано-Франківська та навколишніх земель, дискутують на тему представлених доповідей, шукають спільні історичні та культурні моменти, які складалися часом у не надто простих умовах взаємовідносин народів, які проживали на цій території.

Ініціаторами та організаторами цієї конференції виступають Центр польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Військова технічна академія у Варшаві та Військово-морська академія в Ґдині. Захід відбувається за підтримки Генерального консульства РП у Львові.

Гостей та учасників заходу привітала директорка Центру польської культури та європейського діалогу в Іван-Франківську Мар’я Осідач.

«Готуючись до першої конференції у 2016 році, організатори і гадки не мали, що вона переросте у серію конференцій, в якій візьмуть участь десятки науковців, буде досліджено і представлено багато важливих тем з історії міста Станіславова та навколишніх земель», – зазначила Мар’я Осідач.

Від імені ректора Прикарпатського університету учасників конференції привітав проректор ПНУ Сергій Шарин. Звертаючись до учасників, він зауважив, що сьогодні час шукати точки дотику, порозуміння, будувати добрі стосунки, не відгороджуватися барикадами, а такі наукові зустрічі є добрим майданчиком для того, аби знаходити спільне в часами такій різній історії українського та польського народів.

До участі в заході долучилися, передусім, науковці з України та Польщі, котрі вивчають історію міста в окреслюваний період, тобто з моменту заснування міста і до сьогодення. Основою дискусії став аспект співіснування та співпраці між громадами (з точки зору релігії, політики, війська, культури та економіки), що населяли цю територію з XVII до кінця ХХ-го століття.

«Щоби подружитися, треба почати говорити. Щоби почати говорити, треба зустрічатися. Ми зустрічаємося вже шостий рік. Тішить те, що в нашому колі щороку зустрічаємося з нашими постійними учасниками, колегами, друзями. Щороку також бачимо нових учасників, які зацікавлені в розмовах, обміні поглядами. Бо шість років тому ми ставили перед собою мету, щоби люди почали зустрічатися, розмовляти, а в результаті знаходили порозуміння», – говорить професор Адам Останек із Військової технічної академії у Варшаві.

Мінімум формалізму і як результат – великий успіх. Кожна конференція завершується випуском збірників статей, переважно двотомних, які публікуються польською, англійською, українською, говорить директор Наукової бібліотеки Прикарпатського університету Петро Гаврилишин. Не кожна конференція, каже він,  може таким похвалитися.

«Це означає, що ця конференція є затребуваною. Місто Івано-Франківськ має перевагу перед іншими обласними центрами, бо показує найкращий приклад польсько-української співпраці. Більш толерантний, успішний. Цим Івано-Франківськ та Івано-Франківщина, які не мають прямого кордону з Польщею, можуть похвалитися».

Минулого року через пандемію COVID19 Міжнародна наукова конференція опинилася під загрозою зриву. Однак, організатори ризикнули провести її в режимі онлайн. І коли багато конференцій та наукових зустрічей через карантин було скасовано, конференція «Станіславів і Станіславівщина» відбулася і була успішною, – говорить Маріуш Кардас із Військово-морської академії в Ґдині. Тому вже наступну конференцію планували в такій же формі, хоча умови дозволили частково запросити учасників і офлайн.

Метою заходу є презентація фактичного стану досліджень та окреслення чітко визначених наукових постулатів з тем та питань, які зазвичай обговорюються окремо або не були повністю проаналізовані раніше. Основна ідея конференції – популяризація історії міста та пов’язаного з ним регіону, у всьому його історичному просторі з точки зору співпраці між сусідніми народами.

«Це один із найцікавіших проєктів, організованих на території Львівського консульського округу, де впродовж 5 років щороку відбуваються зустрічі істориків, які досліджують різні аспекти існування цих земель. І кількість зацікавлених щороку зростає. Ця конференція є для них шансом показати свої наукові доробки і познайомитися з колегами з обох боків кордону, які займаються тією ж тематикою. На думку Генерального консульства РП у Львові, це дуже цінне і важливе. І ми, зустрічаючись із політиками, говоримо про те, що тут є такий осередок, Центр польської культури і європейського діалогу, який у співпраці з університетською бібліотекою Прикарпатського національного університету, академіями у Варшаві та Ґдині гуртують науковців, і обговорюють такі важливі теми. Бо не кожен осередок на обласному рівні має таку можливість опрацювати історію свого краю», – зазначив консул Генерального консульства РП у Львові Рафал Коцот.

Організатори конференції також мають намір започаткувати нові та продовжувати вже проведені наукові дослідження, спрямовані на поширення знань про багатонаціональну історію Станіславова та всього регіону. Це потенційно сприятиме створенню платформи для співпраці між нашими народами сьогодні та в майбутньому, вважають вони.

До речі, зазначають організатори, Івано-Франківськ досі не має однієї великої монографії зі своєї історії – від початку заснування міста Станіславова польським коронним гетьманом Анджеєм Потоцьким аж до сьогодення. Така монографія, вважають вони, могла б стати цікавим спільним проєктом співпраці науковців України та Польщі.

Конференція триватиме впродовж трьох днів – до 12 вересня.