Урочиста академія на честь 90-річчя Івана Климишина

Сьогодні у змішаному онлайн та оффлайн форматі на фізико-технічному факультеті Прикарпатського університету відбулася урочиста академія з нагоди 90-річного ювілею  почесного громадянина Івано-Франківська, доктора фізико-математичних наук, професора Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Івана Климишина.

З привітаннями ювіляру виступили ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, представники астрономічного товариства України, науковці, викладачі ПНУ, колеги, а також його учень та послідовник, директор астрономічної обсерваторії Одеського національного університету ім. І. Мечникова Сергій Андрієвський. У своїх привітаннях виступаючі високо оцінили значний внесок Івана Антоновича в розвиток університету, вітчизняної науки та освіти.

Зокрема, ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда зазначив, що ювіляр є моральним авторитетом та дороговказом для колективу. «Ви є дорогою людиною для нашого університету, яка зробила багато для цінної спадщини, як тут, так і за межами. Ви ділилися не тільки своїми знаннями, але й своєю любов’ю до астрономії. Я переконаний в тому, що багато молодих людей, які брали в руки ваш підручник з астрономії, закохалися в цю науку, яка стала якоюсь частинкою їхнього життя. Дякуємо за те, що ви з нами та додаєте усім внутрішньої наснаги, інтелектуальної приємності та енергетичної сили. До вашого ювілею в цьому році ми відкриваємо Міжнародний науковий центр “Обсерваторія” на горі Піп Іван», – підкреслив ректор.

Американський біографічний центр чотири рази визнавав Івана Климишина «Людиною року» і вніс до книги «Великі мислителі початку XXI ст.». Рішенням Міжнародного Астрономічного союзу іменем «Климишин» названо планету № 3653. Ювіляр майже 50 років присвятив нашій Альма-матер. За два роки ми святкуватиме цей ювілей. Він автор більше 120 книг монографій, наукових та науково-популярних книг. Найбільш знакові монографії, наукові та науково-популярні книги Івана Атоновича це: «Ударні хвилі в неоднорідних середовищах» (1972), «Астрономія наших днів» – чотири видання, одне з яких англійською, загальним тиражем 400 тисяч примірників, «Астрономія» (1983; 1986 — франц, у співавт), «Астрономія – підручник для ВНЗ», (1994; перевиданий у 2007 і 2010, у співавт), «Астрономія. Підручник для 11 класу» (2002, 2003; 2003, у співавт.), «Історія астрономії» (2000, 2006), «Астрономія вчора і сьогодні» – два видання, «Релятивістська астрономія» – чотири видання, «Календар и хронологія» (1981,1985,1990; 2001,2002 – укр), «Вчені знаходять Бога» (1993,1996,2004,2010), «Шкільний астрономічний довідник/словник» (1990, 2013, у співавт), «Зоряне небо України» (2003, 2005), «Карта зоряного неба» (2003, 2005, 2012), «Астрономічний енциклопедичний словник» (2003, співавт. і співредактор).

Під його науковим керівництвом дисертації на здобуття наукових ступенів захищали талановиті молоді науковці. Іваном Антоновичем дуже пишається кафедра. Завідувач кафедрою Ігор Ліщинський підкреслив: «Великий духовний світ професора Климишина, його феноменальні енциклопедичні знання, блискуче вміння подати складний матеріал зрозумілими засобами й мовою, тонкий гумор, надзвичайна приязна комунікабельність викликають щире захоплення у студентів і потужну мотивацію та непереборну жагу до нових знань, а у його колег-товаришів по кафедрі не менший захват і щиру приязнь».

«Мені пощастило співпрацювати з Іваном Антоновичем (одразу скажу, – то була непроста справа). Але результати були того варті! Просимо його і далі давати людству свої ідеї, своє бачення його цілей, адже воно складене все ж таки з розумних істот у безкрайньому Космосі. Іван Антонович Климишин – це національне надбання нашої Держави. Здоров’я йому на багато років! Наснаги на нові починання! А ми –
підтримаємо!», – наголосив учень, директор астрономічної обсерваторії Одеського національного університету ім. І. Мечникова Сергій Андрієвський.

Усі побажали ювіляру подальших успіхів в науковій та громадській діяльності задля розвитку вітчизняної науки, освіти та рідного краю.